torsdag, september 02, 2010

Den Kungliga Sängkammaren

För ett litet tag sedan så toktröttnade jag på vårt sovrum. Jag har sagt sedan dag 1 på Slottet att det skall göras om därinne. Väv på alla väggar (vilket iofs är hyggligt bra), den ena målad i en lite geggamojja-brun färg, de tre övriga i någon form av äggskal/ljusbeige/ljusgul-nyans som mest gjorde att det såg ut som De Inrökta Väggarna Från Helvetet. Typ. Skitigt och för att bättra på ett redan tacky utseende så har den förra ägaren målat dit några krumelurer i guldfärg med schabloner. Schabloner? 90-talet ringde och sa att de ville ha tillbaka schablonerna... Som grädde på moset så var det en hel del expanderplugg som slitits ut med följd att det blir gigantiska hål och sedan halvhjärtade försök att spackla över monsterhålen med spackel i kritvitt. Ja men tjena vad snyggt med spackel i kritvitt mot de där nikotinväggarna.

Well, jag började inviga planerna för min sambo som var med på noterna. Dock så KRÄVDE jag att han skulle gå med på alla mina ideér utan att lägga sig i. Iväg på Ikea, inhandla det vi skulle på mindre än en timme men med sjuk nota på väg ut. Galet så dyra värmeljusen blivit. ;) Så, fram med maskeringstejpen, målarkläderna och förrtån penslar. Att maska när man ska måla måste vara det suraste som finns i måleribranschen. Fy fan vad tråkigt! Särskilt att maska fönster. Men när allt är maskat och klart så ikläder vi Den Kungliga Sängkammaren i vitt. Kritvitt. Sambon muttrade om lite "sterilt", "sjukhus", "tokljust" och lite annat men jag valde att igga han helt. Han fick måla väggarna och jag tog på mig finliret med fönstret.

Grunda en gång, vänta 12 timmar(!), stryka första lagret, vänta en halv dag, stryka andra lagret, svära lite när man inser att det tyvärr måste på ett tredje lager. Vänta till dagen efter, måla tredje lagret, svära mer när det inte täcker helt och hållet. Godkänt och snyggt, ja! Men inte HELT täckande. Läser på burken och inser att jag tagit fel. När jag stod på affärn så höll jag i två burkar, den ena heltäckade och den andra "är inte till för heltäckande yta utan framhäver träets ådring". Men naturliga skinnbyxor så har ju jag ställt tillbaka rätt burk och tagit med mig fel hem. Nåja, tanken bakom projektet var ju att få kritvita fönster istället för den mörka furun och fönstren ÄR ju kritvita så what the heck!

Vidare målas alla lister, garderobsdörrarna och sidorna rollas och penselstrykes för att få lite fin och fräsch yta. Dörren målas även den. Mycket färg blir det, MÅNGA färgfläckar på ekgolvet att skrapa bort, ett smärre psykbryt när dörrhandtaget och låsmojängen ska på plats igen. När allt detta är klart så inköpes en STOR spånskiva på bygghandeln och en bunt med snygg, kurvig list. Att vi höll på att genomgå separation när det där aset till skiva skulle fraktas hem på en för liten släpvagn, det är en helt annan sak som vi nu glömt. Hem, mäta, såga, mäta, såga, skruva, spika, spackla, slipa, spackla, slipa och måla ett lager färg.

Iväg, köpa en snygg tapet, hem, nervöst skära upp våder på mönsterpassingstapeten (naturligtvis, mönsterpassning, vad annars?), tapetsera, bli skitnöjd, spika lister, allt med Vattenpass-Hitler som skulle mäta och kolla överallt. (Det är alltså jag som är Hitler, sambon ville höfta och ögonmåtta, aldrig i helvete sa jag och mätte en gång till.) GRYMT nöjd! Städa rummet, ställa in alla nya möbler så som: resårkärnor (som var med om en sjudjävla resa från Ikea på E18...), bäddmadrass, kuddar, täcken, sänggavel, sängbord, lampor, gardiner, ljusstakar, matta, kuddar, överkast osv osv osv. Med andra ord, Den Kungliga Sängkammaren fick ALLT nytt.

Dök in i linneskåpet, letade bland allt det ärvda linnet efter farmor och mormor. Hittade ett överlakan och ett örngott i varsitt set som var superfint. Överlakanet blev kuddfodral på långkuddarna och de vanliga kuddarna fick varsitt örngött. Allt med handbroderade monogram och handknypplade spetsar av dessa, en gång för länge sedan, nygifta kvinnorna. Grävde fram en, av farmor, handvirkad gardinkappa också. Edit: Nu har jag fått veta att monogrammet är för min mormors men det är min moster Laila som designat och broderat det. :) Vackert är det, så in i bomben! :)

Klart & betalt! Den Kungliga Sängkammaren är redo att invigas och det var verkligen andlig porr att lägga sig i allt som var flångnytt, skönt och ljuuuuvligt vitt! Snacka om att jag njöt och ville INTE kliva upp på morgonen. Nu har vi bott i vår Nya Kungliga Sängkammaren i en vecka och jag blir lika glad varje dag jag komme rin i rummet och längtar efter att få gå och lägga mig. Först för att sängen är så sjukligt skön och för det andra för att det är så snyggt där!

Först tre stycken förebilder med geggamojjabrun fondvägg, guldschablonerna från fan och furufönster.
Och här kommer då Den Nya Kungliga Sänkammaren, med världens snyggaste och helt egna påhittade fondvägg!Dessa bilder är tagna på kvällen, därav det gulaktiga ljuset från lamporna. Använder naturligtvis inte blixt...Min farmors handvirkade spetsgardin som sängkappa.

Min mormors monogram, MH för Mary Henriksson, designat och broderat av min moster Laila.

Min farmor Noras monogram, S för Sjödin, broderat av farmor.


Jag sover som en riktig drottning därinne! Eventuella ärtor städades ut med den förra sängen. Och sambon tycker inte att det känns som ett sjukhus längre... ;)

7 kommentarer:

Jenny sa...

Kanonfint!!!Bra jobbat

Miis sa...

Det är superfint, jag som sett det in real =))

Lalla sa...

Hej Malin! Såg lakan med blå mellanspets och monogram,det är jag Laila som broderat och designat monogrammet till min mor.Fint att det kommer till andvändning igen.Jag har för övrigt både rosa och blått själv

Kramar från Ö-vik

Erica sa...

Åh, det blev ju kanonfint! Jag längtar tills jag får se det live! Jag kanske kan få anställa dig en helg när det är dags att styla upp lägenheten? ;)

Malin ~ Lillpiga sa...

Oj, är det du Laila? Det var som fasen!! :) Det hade jag (och morsan tydligen) ingen aning om!! Hur som är det sketasnyggt och nu ska jag ändra i texten!

Erica: Gärna!

Myran sa...

Så snyggt det blev! Toppenidé med "tavlan" bakom sängen!

Malin ~ Lillpiga sa...

Tack Ellinor!! :)